MAX Polen

Co oznacza, że menu MAX jest pozytywne dla klimatu?

Zaktualizowano

W skrócie oznacza to, że wiążemy więcej dwutlenku węgla, niż wytwarza cały nasz łańcuch wartości, jednocześnie zmniejszając emisje zgodnie z postawionym przez ONZ celem ograniczenia globalnego wzrostu średniej temperatury do 1,5 stopnia.

Aby to osiągnąć, nieustannie realizujemy trzy kroki:

1. Pomiary:

Uwzględniamy wszystkie emisje gazów cieplarnianych. Mierzymy wszystkie emisje od uprawy czy hodowli produktu przez rolnika aż do gotowego posiłku na stoliku gościa. Wliczamy także dojazd gościa do i z restauracji, odpady wytworzone przez gościa i wiele innych czynników.

Tutaj przeczytasz więcej o naszej analizie klimatycznej.

2. Zmniejszanie:

Podstawą naszej pracy na rzecz klimatu jest zmniejszenie naszego wpływu na środowisko. Na przestrzeni lat przeprowadziliśmy już setki działań i wciąż wprowadzamy nowe.

3. Wiązanie:

Sadzimy drzewa, które rosnąc wiążą i magazynują dwutlenek węgla z atmosfery. Sadzimy tyle drzew, by równoważyły one emisje wytwarzane przez wszystkie nasze produkty, a dodatkowo wchłaniały kolejne 10% tej wartości. W ten sposób przyczyniamy się do zmniejszenia ilości gazów cieplarnianych w atmosferze.

Przeczytaj nasze sprawozdanie o burgerach pozytywnych dla klimatu.